Ylivoimaa – no ainakin voimaa – tarjoaa Fendt 718 Vario

Mitä sitä sanottiinkaan siitä, joka vanhoja muistelee…. Mutta jokatapauksessa: viime talven mittaan saimme ottaa  pientä tuntumaa myös uuteen Fendt 718 Varioon. Siitä muutama sana, vaikka vierailu jäi lyhyeksi ja kuviakaan ei montaa ehditty ottaa.

Tuohon ”traktoreiden mersuun” kohdistui paljon odotuksia ja olimme innoissamme päästessämme sitä kokeilemaan. Ajotuntumaa otimme sekä maantieajossa talvikelillä että sulalla tiellä. Lisäksi olosuhteista johtuen myös hommissa, joita varten tällaista traktoria tuskin kukaan ostaisi eli: pihojen lumitöissä.

Ensisilmäyksellä ohjaamo jopa hieman ylellisen tuntuinen ja viihtyisä. Napit ja nupit löytyivät, mutta aiemmin lähinnä Valtraan ja New Hollandiin tottuneena tuntuivat hieman hankalilta ja monimutkaisilta käyttää. Osa jopa vanhanaikaisilta tämän hintaluokan traktoriin. Niiden sijainnilla ja käytettävyydellä on iso merkitys kokonaisuuteen, traktorin kun kuuluisi kai olla – jos nyt ei sentään käden jatke – niin työväline kuitenkin.

Hiljaisen moottorin ohella vaihdelaatikko on ehdottomasti parasta mitä Fendt tarjosi, sitä jäi miltei kaipaamaan omiinkin traktoreihin (Valtra). Niin tasaisesti, kevyesti ja nopeasti Fendt kiihtyy, että liikennevaloissakin autot jää jälkeen.

Jarrut on tehokkaat. Ne ovat miltei yksi hyvä syy käyttää turvavyötä traktorissa jo ilman tieliikennelain muutostakin.

Traktorin konepeiton leveä muoto antoi jo viitteitä siitä, ettei näkyväisyys etukuormaajaan ole paras mahdollinen. Tämä aiheuttaa haasteita töissä, joissa esim. kauhaa joutuu vaihtamaan tai laittamaan paikalleen usein. Etukuormaajatyöskentelyssä Fendt jätti toivomisen varaa, sillä tehokkaasta pumpusta huolimatta, hydrauliikan tehot hukkuivat jonnekin matkalle, ja etukuormaaja oli siten hidas. Myös kauhan murtovoima oli vähäinen, joten jäi kuva voimattomasta etukuormaajasta.

Fendtin etukuormaajan pikaliittimet sijaitsevat puhtaanapysymisen kannalta erinomaisessa paikassa, mutta yhteensopivuus esim. Valtran Quicken kanssa aiheutti päänvaivaa, sillä letkutukset on paljon pidemmät ja pikaliittimet erilaiset. 

Tämä kone sopii ehdottomasti vaikkapa kärrynvetohommiin ja silloin jos liikutaan paljon maanteillä. Peltotöihin voi olla vaikeaa esim. asiakkaille perustella, jos hinnat nousee useamman prosentin siksi että hommat tullaan tekemään tämän hintaisella koneella, eikä se laskelma taida toimia itselle tehtäessä sen paremmin. Myöskään pienille pelloille tai pihoille tuo kone ei luonnollisestikaan ole paras mahdollinen.

Hyvää:

+ moottori tehokas, vääntöä ja kiihtyvyyttä löytyi
+ vaihdelaatikko vaihtaa tasaisesti
+ ohjaamo viihtyisä ja hyvin varusteltu

Kehitettävää:

– hallintalaitteiden sijainti ja käytettävyys
– etukuormaaja hidas ja voimaton
– nostolaitteen hallinta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *