Wieska W270LA -linko hipoo täydellisyyttä

Edellisen lumilingon väsähtäessä ja aurareittien lisääntyessä tuli tarve hankkia tälle kaudelle uusi linko. Pitkän harkinnan jälkeen päädyimme Ny-tekin valmistamaan Wieska W270LA -linkoon, koska se vakuutti erityisesti painon ja järeytensä puolesta.

Lisäksi perusteina valinnalle oli, että siinä on riittävän monta syöttölapaa, järeä akseli ja laakerointi. Bonusta se saa tietysti kivasta väristä, joka tuo näkyvyydellään myös turvallisuutta. Ennestään tuntematonta merkkiä tai uutta mallia ostaessa ehkä tärkeimpänä seikkana oli se, että tehtaan edustaja sai meidät vakuutettua halusta kehittää tuotetta, ja olemme kuulleet että myös jälkimarkkinointi on hyvää.

Wieska W270LA on kehitetty Näppä-lingon pohjalta kovaan ammattikäyttöön. Markkinoille linko tuli viime vuonna ja sitä on uudistettu viime kaudesta. Muutoksia on tehty mm. syöttölapojen sijoittelussa, siipien päihin on lisätty päätypellit, lingon sisälle kattoon on tullut ohjainpelti parantamaan nielemiskykyä, ja luukkuja muotoiltu siten, että lumisuihkua voidaan ohjata paremmin. Myös takajalaksen rakennetta on muutettu niin, että se pienentää perän ylitystä.

Saimme lingon heti kauden alkuun ja ensituntuma linkoon on erinomainen. Kuten Pääkuskimme kommentoi: ”Enää ei ärsytä nollakelillä lähteä linkoamaan, kun tietää että myös märkä lumi menee helposti läpi.”

Rakenne on selvästi suunniteltu isoille nykytraktoreille. Leveys, voimankesto ja paino on sitä luokkaa, ettei traktorissa ole tehoja turhaan. Parannukset rakenteessa ovat selvästi onnistuneita. Järeyttä ja painoa lingossa on jopa niin paljon, että nelisylinteriseen traktoriin kaipaa etukuormaajaa ja kauhaa vastapainoksi.

Syöttölavat voi tarvittaessa lukita murtopulteilla, mutta meillä pultit katkesivat samantien. Tosin ilman pultteja linko lähtee pyörimään kevyemmin, vaikka olisi täynnä lunta. Linko on myös hiljainen ilman lukituspulttejakin.

Mukana tulleilla kampaterillä jälki on sopivan karhea, ja halutessaan linkoon voi vaihtaa näppärästi myös muunlaiset terät pulttiliitoksen ansiosta. Polanteen osalta lingon kanssa on uudenlaisen ongelman edessä, sillä ensimmäistä kertaa joutuu käyttämään lingossa jalaksia. Jalasten jälki jää harmillisen liukkaaksi.

Kannatinjalasten rakenteessa on muutenkin kehitettävää, sillä jalakset ovat sen verran pitkän vivun päässä, että jalas vääntyy mutkissa ja siten kaivaa varsinkin alkutalvesta maata näkyville. Johtuen lingon painosta ja kun polannetta ei ole alkutalvesta päässyt kunnolla syntymään, ne myös kuluvat todella nopeasti. Jos haluaisi oikein hifistellä, jalasten korkeussäätö voisi olla hydraulinen.

Luukkujen muotoilu voisi olla vieläkin kaarevampi, jolloin lumen ohjaaminen penkalle onnistuisi paremmin. Muutoin puutteet tai lisätoiveet ovat lähinnä pientä hienosäätöä kiinteistönhoitokäyttöä ajatellen esim. teline lumikolalle, joka nyt tehtiin itse.

Suosittelemme tätä kaikkialle muualle paitsi semmoisiin olosuhteisiin, missä voi olla jotain isompia yllätyksiä. Kiinteä heittosiivikko ei välttämättä kestä erinäisten vierasmateriaalien linkoamista, kuten vaikkapa metsäteiltä löytyviä kuitupuita. Teiden aurauksiin tämä on erinomainen, koska pystyy pitämään kunnon vauhtia ilman pomppimista ja silti nielemiskyky säilyy. Linko sopii myös pihoille, sillä tällä todella saa polkeentuneen lumen irtoamaan.

Hyvää:

+ nielee hyvin nuoskalunta
+ järeys, paino
+ korkea rakenne
+ siiven muotoilu
+ vaihdettavat terät
+ väri, näkyvyys, myös äärivalot lisäävät turvallisuutta
+ pystyy ajamaan kovaa ilman että pomppii
+ hiljainen

Kehitettävää:

– jalasten rakenne
– siiven nurkissa voisi olla telineet aurausviitoille, jotta näkisi siivenkärjet paremmin
– telineet lumikolalle ja lapiolle

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *